Krävs Fartygsbefäl klass 8 om du kör fisketurer? 

Krävs Fartygsbefäl klass 8 om du kör fisketurer?

Vi får många frågor från läsare angående Fartygsbefäl klass 8 och om det krävs när man kör betalande vid t.ex. fisketurer. Här reder vi ut alla frågetecken.

Det är en vanlig missuppfattning att Fartygsbefäl klass 8 alltid krävs så fort du tar emot betalning, dvs. kör kommersiellt, till exempel vid fisketurer. Det stämmer dock inte i samtliga fall. Det finns undantag för mindre båtar när det gäller kraven för det kommersiella intyget för Fartygsbefäl klass 8.

Om din båt är under 6 meter och du bedriver kommersiell verksamhet som fisketurer, behöver du inte intyget. Det är viktigt att förstå att detta undantag endast gäller inom Sveriges gränser och att det kan vara föremål för förändring. Innan du börjar bedriva kommersiell verksamhet till sjöss är det därför viktigt att undersöka vad som gäller.

Krävs registrering av fartyget?
Om fartyget är 5 meter eller längre krävs registrering i fartygsregistret och EKAN, som tillhandahålls av transportstyrelsen. 

För att sammanfatta behöver du alltså inte Fartygsbefäl klass 8 om du kör kommersiellt och din båt är kortare än 6 meter, dock måste båten registreras. 

Källa: Svensk Båtutbildning